+90 312 282 33 33
+90 530 665 94 55
Çocuğunuz; Farklı becerilerde, bilgiyi işlemlemede, dil iletişim becerilerinde, öğrendiği bilgi ve becerileri genellemede, çevresi ile sosyal uyumunda sorunlar yaşıyorsa; temel işlemleri (okum-yazma-aritmetik, vb) kazanmada gecikme ve güçlük yaşıyorsa ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN şüphelenebilirsiniz.
Zihinsel yetersizlik; Zihinsel gelişim yetersizliğinden dolayı, bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumu olarak nitelendirilmektedir. Bu tür bireylerin zihinsel işlevleri ve sosyal davranışları akranlarına göre geri ve yetersiz olabilmektedir. Bu yetersizlik üç grupta tanımlanmaktadır:
a- Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Temel okuma-yazma, aritmetik kavram ve becerilerinde gözlenilen gecikme durumu.
b- Orta Düzeyde Zihinsel yetersizlik: Gecikmeli konuşma ve dil gelişimi, sosyal, duygusal veya davranış problemleri ile temel okuma-yazma ve aritmetik kavram ve becerilerinde gözlenilen gecikme durumu.
c- Ağır Düzeyde Zihinsel yetersizlik: Bireyin ciddi bir biçimde konuşma ve dil gelişimi güçlüğü, sosyal, duygusal veya davranış problemleri ile temel öz bakım becerilerini öğrenmesinde ortaya çıkan gecikme durumu.
Zihinsel yetersizlikte, konuşma, dikkat, bellek, düşünme gibi işlevlerde belirgin bozukluk görülmekte olup, özellikte bellekte ve dikkatte görülen bozukluk belirgindir. Zihin yetersizlikte, zihinsel işlevlerdeki bozukluğa eşlik eden bir durum ise uyumsal davranışlardaki yetersizliktir. Uyumsal davranışlardaki yetersizlik, bireyin kendi yaşından ve kültür grubundan beklenen kişisel bağımsızlık ve sosyal sorumluluklarını yerine getirememesi olarak ele alınmaktadır.
Uyumsal davranışlara örnek olarak insanlarla iletişim kurabilme (dili anlamak), günlük yaşam aktivitelerini yapabilme (yemek yiyebilme, banyo yapabilme vb), akademik beceriler de bulunma (okuma, yazma ve aritmetik işlemleri yapabilme) ve bir iş bulup çalışabilme örnek olarak verilebilir.
Kurumumuza Zihinsel yetersizlik tanısıyla başvuran çocukta ayrıntılı değerlendirme yaparız. Ayrıntılı değerlendirmeyi; çocuğun yaşına, işlevde bulunma düzeyine göre gelişim envanterleri ve akademik ölçü araçları kullanarak değerlendirmelerde bulunuruz.
Kurumumuza başvuran bireyin klinik ve diğer raporlarına bakarız. Kullandığı cihazlar, optik araçlar ve ilaçlar varsa bu araçları sorgularız.
Bireyi çok yönlü olarak 4 ana alanda değerlendirmede bulunuruz:
Bireyin performansı doğrultusunda; gelişim basamaklarının artırılması ve hızlandırılması için kavram ve beceri öğretimleri, problem davranış sağaltımları, sosyal, uyumsal, fiziksel, dil ve iletişim, öz bakım, günlük yaşam, bağımsız yaşam, kendini düzenleme ve organize etme becerileri, çalışma davranışları, öğrenmeye hazırlık becerileri gibi basamaklar üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırırız.
Unutmayınız ki, her bireyin reçetesi kendi performansında yatar. Çocuğunuzun zihinsel yetersizliği ile ilgili şüpheleriniz veya bize danışmak istediğiniz durumlar varsa, bir yudum kahvemizi içme fırsatınızla, size daha fazla bilgi ve öneri verebiliriz.