+90 312 282 33 33
+90 530 665 94 55
Çocuğunuz; Göz kontağı kuramıyorsa, sosyal ilişkilerde sorunlar yaşıyorsa, yinelenen-tekrarlanan hareketlere sahipse, çevredeki aynılığı koruma davranışları varsa, yoğun davranış problemleri varsa, basmakalıp hareketleri varsa, ekolali (yansımalı) konuşmaya sahip ise, iletişim becerilerinde yetersizlik yaşıyorsa YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKTAN şüphelenebilirsiniz.
Amerikan Psikiyatri Birliği, yaygın gelişimsel bozuklukları beş grupta sınıflandırmıştır.
Otizm, bireylerin sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen yaygın gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Otizm belirtileri olarak bazı kaynaklarda bir çok örnek verilmektedir. Örneğin; Yinelenen-takrarlanan hareketler, çevredeki aynılığı koruma isteği, kalıp hareketler, ekolali (yansımalı) konuşma, monoton konuşma, konuşma konusunda sınırlılık, şahıs zamirlerini kullanmada güçlük, sosyal becerilerde yetersizlik, vb.
DSM-IV-TR (2000) Kılavuzuna Göre Sıklıkla karşılaşılan Belirtiler
Rett Sendromu, ilk defa Dr. Andreas Rett tarafından tanımlanmış, Dr. Bengt Hagberg ve çalışma arkadaşları tarafından 1983 yılında yayınlanan raporla, bir hastalık olarak dünya çapında tanınmıştır. Rett Sendromu (RS), dünyada çeşitli ırklarda ve etnik gruplarda, özellikle kız çocuklarında görülen nörolojik bir rahatsızlıktır.
RS’li çocuklar, 6-18 aylık olana kadar normal veya normale yakın bir gelişim gösterirler. Bu süreden sonra çocuk, geçici durgunluk veya gerileme sürecine girer, iletişim kurma becerisini yitirir ve ellerini birbirine kenetler. Hemen ardından stereotipik el hareketleri, yürüyüş bozuklukları ve kafa gelişiminde gözle görülebilir bir yavaşlama ortaya çıkar. Nöbet geçirme, uyanıkken düzensiz soluk alıp verme gibi problemlerle de karşılaşılabilir. Bu sendromda bir çok alanda görülen yetersizliklerin giderilmesi, kayıpların kazandırılarak geliştirilmesi için özel eğitim uygulamaları hayati önem taşımaktadır.
Öncesinde normal işlev gören çocuğun 3-4 yaşlarında başlayan zekâ, dil ve sosyal işlevlerinde birkaç ay içinde gelişen deteryasyon (yıkım)’dur. Tahminen otistik bozuklukların 10’da birinde gözlenir. Ağır mental retardasyonla ve lokodistrofiyle (ilerleyici çocuk nörolojisi hastalıkları) birlikte görülmektedir. Ayrıca epilepsiye rastlama olasılığı da sıktır. Başlangıç ani veya dereceli olabilir. İlk bulgular, aktivitede artış, huzursuzluk ve anksiyetedir. Daha sonra konuşma ve diğer yetilerde kayıplar kaydedilir, klinik tablo platoya erişir ve sonraki gelişim sınırlı olabilir
Asperger Sendromu’nda, tipik olarak otizmli bireylerde görülen sosyal ilişki ve iletişim sorunlarının yanı sıra sınırlı ilgi alanı görülür. Çok sınırlı konularda ve dar çerçeveli alanlarda derin bilgilere sahiplerdir. Otizmden farklı olarak zamanında konuşmaya başlarlar; aşırı bilgiçlik ve el becerilerinde özel sorunlar görülür. Bu çocuklar normal veya üstün zekâya sahiptirler. Mekanik oyuncaklara çok düşkündürler ve ilgi alanı sınırlı olan insanlarla daha iyi yakınlık kurarlar. Amaçsızca birtakım nesneleri toplayabilirler, öz bakım sorunları yoktur. Erişkinlikte ise kurallara sıkıca bağlı, soğuk ve mesafeli insanlar olarak tanınırlar. Bu bireylerin sosyal hayatında, genelde bir tane çok yakın arkadaşları vardır ve bu kişinin de sıklıkla dar, kısıtlı ilgi alanı vardır. Duygusal hayatında hep akılcı ve heyecansız yorumlamalara sahiptir, davranış sorunları görülebilir, jest, mimik ve vücut dilini kullanmada sorunları vardır. [Frith, 1991].
Atipik otizm; dil ve sosyal iletişimle ilgili sorunlar, dilin amaca yönelik kullanımındaki sorunlar, aşırı çekingenlik, aşırı utangaçlık, gündelik ve özel yaşamında belli ilkelere aşırı katı yaklaşım ve bağlılık gibi durumlarla ilişkili olarak göz önüne alınabilir. Bazı kişilik tipleri ve bozuklukları (şizoid kişilik, şizotipal kişilik, çekingen kişilik) yine atipik otizmle ilişkili olabilir, fakat farklar vardır. Örneğin, şizoid kişilikler toplumsal ilişkileri anlar, özellikle istemezler. Buna karşın otizmli bireylerde ilişki kurma arzusu olduğu, ama beceremedikleri ileri sürülmektedir.
Merkezimize YGB tanısıyla başvuran bireyin klinik ve diğer raporlarına bakarız. Kullandığı cihazlar, optik araçlar ve ilaçlar varsa bu araçları sorgularız.
Bireyi çok yönlü olarak 4 ana alanda değerlendirmede bulunuruz:
Bazen aile tarafından; davranış problemleri, konuşma problemleri, sosyal beceri yetersizlikleri otizmle ya da diğer tanılarla karıştırılmaktadır. Belirlenen performansa göre çocuğun yapabildikleri ve gereksinimleri ortaya çıkarılmış olur. Oluşturulan bireysel eğitim plan ve program doğrultusunda çalışarak çocuğun olumlu davranışlar kazanması, dil ve iletişim becerilerinin, sosyal becerilerin geliştirilmesi, akademik performansın artırılması sağlanmaya çalışılır.
Unutmayınız ki, her bireyin reçetesi kendi performansında yatar. Çocuğunuzun zihinsel yetersizliği ile ilgili şüpheleriniz veya bize danışmak istediğiniz durumlar varsa, bir yudum kahvemizi içme fırsatınızla, size daha fazla bilgi ve öneri verebiliriz.